SILMIESI ASIANTUNTIJA

Taklaa älylaitteiden haittasäteily – Sinivalolasit suojaavat silmiäsi tehokkaasti

4 tuntia 26 minuuttia.

Niin kauan tuijotimme päivittäin jos jonkinlaista ruutua vuosina 2020–2021 (Suomen Tilastokeskus).

Muun muassa ympäristön tarkkailuun, mahdollisen saaliin havaitsemiseen ja ruoan löytämiseen vuosituhansien mittaan mukautuneet silmämme ovat siis kuluvien vuosikymmenten ajan joutuneet jälleen uuden koettelemuksen eteen. 

Sinivaloa itsessään on esiintynyt maapallollamme aikojen alusta saakka: Aurinko on sen suurin lähde, ja sinivalon ansiosta taivas näyttää aika ajoin kauniin siniseltä. Sinivaloon perustuvaa tekniikkaa hyödynnetään mm. led-valoissa sekä tietokoneiden, televisioiden, älypuhelinten ja tablettien näytöissä. 

Miksi sinivalosta on nyt alettu kohista? 

Sinivalo vaikuttaa nukahtamiseen

Auringonlaskun aikaan maille lankeaa keltapunertava hohde, joka hiljalleen muuttuu yön pimeydeksi. Käpyrauhasemme alkaa tuottaa uneen valmistavaa melatoniinia – tai alkaisi, mikäli emme antaisi sille ristiriitaisia signaaleja muun muassa selailemalla iltapuhteeksemme puhelinta mukavasti sängyllä pötkötellen.

Sinivalo rasittaa silmiä

Sininen valo on häikäisevää “päivänvaloa”, ja se pistää silmämme kunnolla töihin, kuten tarkentamaan maksimaalisesti. Tämä voi aiheuttaa silmien kuivumista, rasitusta ja ärtyneisyyttä. 

Pahimmillaan pitkäaikainen altistus voi vaurioittaa verkkokalvoa

Useiden tutkimustulosten mukaan altistuminen korkeaenergiselle sinivalolle voi aiheuttaa solukuolemia tai lisätä todennäköisyyttä esimerkiksi sokeutumiseen johtavaan silmänpohjan ikärappeumaan tai harmaakaihiin (ks. esim Kerola & Raiski 2015). 

Lähes jokainen suomalainen hyötyisi sinivalolaseista

Me kaikki tiedämme, mitä liian vähäinen unimäärä tai silmäongelmat aiheuttavat. Keskittymiskyky ja kognitiiviset toiminnot heikkenevät, päänsärkyä, ärtyneisyyttä… Ratkaisun ei kuitenkaan tarvitse olla kuvaputkinäyttöihin ja 3310:aan palaaminen, vaan sinivalolasit. 

Sinivalolasit on suunniteltu suodattamaan sinisen valon määrää, tulipa se sitten laitteista tai luonnollisesti auringosta.

Ne vähentävät silmien rasitusta ja suojaavat silmiä myös pitkäaikaiselta altistumiselta. Ja mikäli mieluusti tarkastaa kavereiden uusimmat kommellukset tai katselee tabletista elokuvaa ennen nukahtamista, sinivalolasit parantavat unen laatua. 

Suosittelen sinivalolaseja kaikille päätetyöntekijöille tai muuten useamman tunnin ruudun ääressä päivittäin viettävälle. Tilastokeskuksen mukaan siis käytännössä lähes jokainen meistä suomalaisista hyötyisi sinivalolaseista!

Sinivalolaseista on lukuisia hyötyjä:

  • Vähentävät mm. silmien väsymistä, punoitusta, vuotamista ja kuivumista.
  • Vähentävät päänsärkyä.
  • Parantavat unta: vähentävät digitaalisten näyttöjen tuottaman sinisen valon pääsyä silmään, jolloin melatoniinin eli unihormonin tuotanto ei häiriinny.
  • Parantavat näytön näkyvyyttä ja tekevät tekstistä luettavamman.
  • Parantavat kontrastia, minkä ansiosta värit näkyvät luonnollisesti.
  • Vähentävät heijastumia, jolloin katseleminen on miellyttävämpää.
  • Soveltuvat kaikille lasien käyttäjille.
  • Bluecontrol-pinnoite on erinomainen käsittely myös aurinkolaseille, esim. autoilu- tai golflaseihin.

Suojaat ainutlaatuiset silmäsi esimerkiksi tyylikkäillä Blue Blocker -laseilla tai Bluecontrol-pinnoitetuilla linsseillä.

Palvelu näkyy meillä

Design Optikko Hakula

Katso tänne ›

Soita